21 Jan 2012

Blockquote Berbackground

Hey pembaca entri,klik sini


Hey blogger semua.Dah lama dah kite tak update blog,hokay sekarang ni kite nak buat tutorial blockquote yang ade background.Chomeyh!!Rugi siape tak buat.Baiklah , jom mulakan.Sebelum tuh,ni dia contoh blockquote berbackground.(Backgroundnye tak cantik)


Tak tahu lagi ke?Belakang tulisan tu ada corak kan?So,kita nak buat macam tu lah.Tapi,menggunakan background berlainan.Banyak cakap pulak.Sob2

STEP1

Dashboard>Design>Edit HTML>Tick  EXPAND WIDGET TEMPLATES

STEP2

CTRL+F untuk cari kod blockquote
STEP3

Lepas cari kod blockquote tu mesti ade kat bawah nya lebih kurang macam ni tapi lain kan?

blockquote {margin: 10px 10px 10px 20px;padding: 10px 15px 10px 15px;line-height: 1.6em;color: #000000;background: #F535AA;} 
Padam kod yang saya hitamkan tu,dan gantikan dengan yang ini:

background-image:url(URL GAMBAR) no-repeat; 
Dah?Bagus,sekarang padam kan 'URL GAMBAR'dan gantikan dengan URL GAMBAR yang korang nak yer.Ni ada sedikit FREEBIES

Background POLKA DOT PINK:
http://azharkamar.com/wp-content/uploads/2011/02/pink_polka_dot_iphone_bg.gif
kOrang cari kat google berlamabak hokay.Camni cara nak ambik URL gambar kat google.


Klik bahagian images,search background / ikut suka korang,klik gambar tu then right click then tekan Copy Image URL


ni extra tutor tau.


Lepas siap isi URL GAMBAR,tekan save.Cara nak buat blockquote di SINI




No comments: